Wednesday, October 31, 2012

CaRa ORaNG DuLu LaKuKaN LuLuR



Hampas kelapa
~ Disental pada kulit untuk menghilangkan kulit kering dan bersisik


Beras pulut
~ Disental pada kulit untuk melincin dan memutih secara semula jadi


Nanas parut
~ Disental pada tubuh terutama kawasan kasar seperti siku, lutut dan buku lali


Serbuk kopi
~ Dibersihkan dan disental pada tapak tangan kasar dan tubuh gelap 
terutama kawasan leher, ketiak dan celah paha


Daun jambu batu
~ Daun digiling / ditumbuk halus dan disental untuk membersihkan kulit 
dan mengurangkan masalah jerawat badan


Kunyit parut
~ Dicampurkan dengan beras kisar untuk memutihkan kulit, antiseptik 
dan memelihara kulit supaya sentiasa sihat dan bersih


Asam jawa
~ Air asam jawa dicampur dengan beras kisar untuk mencerahkan 
kulit gelap akibat cahaya matahari


Serbuk kayu manis
~ Membersihkan tubuh daripada masalah bekas parut dan jerawat


Kacang hijau
~ Kisaran kacang hijau bagus untuk membersihkan kulit kasar dan kusam


Garam laut
~ Membuang sel kulit mati dan menghaluskan kulit



-info dari akhbar Berita Harian-



SELAMAT MENCUBA



Wednesday, October 24, 2012

SaLaM AiDiLaDHa




HIKMAH KORBAN

~ Menghidupkan erti pengorbanan besar yang dilakukan
oleh Nabi Ibrahim a.s dan anaknya Nabi Ismail a.s

~ Sebagai tanda pengabdian diri dan tunduk patuh
kepada Allah SWT

~ Menambahkan rasa kasih sayang dan ikatan persaudaraan
sesama umat Islam apabila menyedekahkan daging korban 
tersebut kepada insan yang memerlukan

-info dari buku Indahnya Hidup Bersyariat-

-
-
-

Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha kepada semua umat Islam
terutamanya kepada mak mertua & abg long yang sedang menunaikan haji..
Semoga mendapat haji mabrur..
^__^



BaBY ^__^



24/10/2012 - Appointment dgn doktor
First time kena ambil darah.. gelabah gila tadi =_____=
Nasib baik hubby ada.. kurang sikit gelabah tuuu
Tak sakit rupanya ambil darah..aku ja gelabah lebihh 
Urine aku plak terlebih gula =___=
Sepatutnya sebelum jumpa doktor tak boleh minum manis2
Makan pon kena jaga2 jugak.. 
Pagi tadi aku dah bedal macam2.. minum milo.. mkn kuih.. koteaw..
Nasib baik tak kena minum air yg org dok cakap tak sedapp tuu..
Doktor cakap bulan depan kalau gula terlebih lagi memang kena minum
Maaflah.. ni pengalaman pertama saya =__=

Lepas ambil darah tu.. scan baby plak..
Time ni yang aku tunggu2   ^___^
Hubby pon excited.. first time dia tengok..heee
Dah nampak kepala, body & jantung baby dok dup dup dup 
Mula2 tu baby tak gerak.. pas tu mula la dia gerak2.. pusing2..
siap angkat tangan pegang telinga lagiiii.. (tak tau la dia dok garu ke ape..heee)
 Bestnyaaa tengokkk
Rasa nak nangis pon ada..
Siap rakam lagi time baby gerak tu
Indahnya ciptaanMu Ya Allah.. ^__^
Doktor cakap baby sihat.. Alhamdulillah syukur..
Next appointment 21/11/2012
Tak sabo nak tengok si comel ni gerak2
Love u baby!!!!!!!!!!! MuahhhhhhMuaaaahhh!!!
^________^


Kad rawatan 

Permata hatiku & suami ^__^

Sampai sekarang terbayang-bayang baby dok pusing2
Semoga dipermudahkan segalanya.. 
^__________^


Tuesday, October 23, 2012

Shah Iskandar Mahfuz






+____+
Pengsan sekejap

-
-
-
-
-
-

Aku baru jer jumpa Shah Iskandar ni..
Memang superrr hensem laa >__<
Suka gila tgk dia blakon citer 'Driver MD'
Paling tak suka tgk dia blakon citer 'Runtun Qalbu' sebab nampak ganas!! ada misai!!
Huhuhuuu
Nak tau aku jumpa dia kat mana?
Emmmmm
Emmmm
Emmmm
Hmmmmm
Hmmmm
Aku jumpaaa.........
dalam mimpi jerrr :P
Ntah macam mana aku boleh mimpi Shah Iskandar ni!
Mimpi jadi awek dia lak tu (dlm mimpi tu aku single lagi.hihi)
Bila aku tjaga terus aku tido balik dengan harapan mimpi tu akan bersambung
Tapi hampaa...:-O

Maaflah Shah Iskandar..
saya tak boleh terima awak sebagai kekasih
sebab saya isteri orang
Tapi takpe..kita boleh jadi kawan..
Maafkan saya..



SILA MUNTAHHHH SEKARANG!!
:P
*perasan sekejap*


Nasib baik mimpi hanya mainan tido..
=___=


En.Hubby.. tak payah nak gelak guling2 kat kitee :p


Bye!! =)

KeNYaNG =__=




Suka sangat makan sekarang nii =__=
Pagi makan nasi lemak.. buah mangga muda..
Tengahari makan bihun sup+daging & perut yg byk sangat =__=
Rasa mcm terlebih makan daging.. 
Perut pon dah tak selesa 
Nak je angkat perut letak tepi dulu
Huhuhuuu
Wahai tilamm & bantal.. sila datang kepadaku..
Aku mau tidoo...


bye!!
@______@



**terima kasih Ya Allah atas rezeki yang engkau berikan..



Manggaku ^_^




Dapat jugak makan mangga muda =)
Pas balik keje klmarin terus g beli kat chow kit..
Aku beli mangga yg besar 3 biji + mangga apple 3 biji baru RM3!
Murah gila!! 
^_____^
Happy!!




*to hubby..tq sentiasa ikut kehendak wife awak ni..luv u!! =)




Monday, October 22, 2012

MaNGGa MuDa



credit to google

Dari semalam asyik teringat mangga muda..
Balik keja kang wajib beli!
Dah tak lalu nak makan mangga muda cicah dgn garam belacan
Kali ni aku nak potong kecil2.. gaul gula & garam.. 
Pas tu tarok dlm peti ais bagi sejuk..
Pas tu makan puas2!!
>_______<


Friday, October 19, 2012

HuJaN.. SeJuKkkk...



Rasa nak beku duduk dalam office ni
Kalau kat umah aku dah tarik toto & tido
=____=

luar office..ujannn... 


ggggrrrrrrrrrr........
sejukkKkk......
sejukkkkk......



=________________=


Thursday, October 18, 2012

SURPRISE GIVEAWAY by FD



Jom join GA anjuran Fatin Diana
Klik banner kat bawah ni yer =)





Tarik tutup :
27 Oktober 2012


^___^



Pencarian Bloglist Muslimin & Muslimat by Nurul



Nak join? klik banner yer =)



Tarikh tutup :
20 Oktober 2012



Cepat2 join tauu
^___^


KHaSiaT BuaH


Haii..
Tengah selak-selak newspaper berita harian hari ni
Terbaca info mengenai khasiat buah
Meh aku nak kongsi khasiat2 buah betik, tembikai & pisang


BETIK


Kaya Vitamin A, kalsium dan mengandungi kandungan enzim papain untuk memecahkan protein serta digunakan bagi melembutkan daging, betik juga memudahkan penghadaman. betik mengandungi kalium, besi, tiamin, riboflavin dan niasin. Jumlah kalorinya juga sangat rendah. Betik yang ranum kaya dengan vitamin C mengandungi serat tinggi. Cukup sesuai untuk mereka yang mengalami masalah sembelit.




TEMBIKAI


Mengandungi kadar kalori sangat rendah. Kaya dengan kalsium, karbohidrat, lemak, zat besi, magnesium, fosforus, potasium, protein, sodium dan gula. Kandungan potasium dalam tembikai membantu masalah tekanan darah dan mengurangkan risiko serangan batu karang. Dapat meredakan simptom osteoartris, selain kaya bahan antioksidan yang dapat mengelakkan serangan kanser dan penyakit.



PISANG


Boleh dimanfaatkan daripada kulit hingga isinya. Kaya dengan vitamin, galian, gula yang menyihatkan dan karbohidrat untuk tenaga, selain rasa enak. Pisang mengandungi vitamin C dan ia bukan saja membantu sistem imunisasi, malah menggalakkan kulit sihat dan menawan. Isi dan kulit pisang sering digunakan untuk rawatan kecantikan terutama bagi menegang, melembapkan kulit muka dan menjadikan wajah lebih berseri. Pisang boleh buat anda gembira. Protein dalam pisang dikenali sebgai triptofan ditukar  kepada serotonin. Serotonin sejenis bahan mampu menghasilkan perasaan tenang, membangkitkan ragam diri dan secara keseluruhannya membuatkan anda gembira. Jika rasa kecewa, cuba nikmati pisang sambil rasakan perubahan perasaan daripada negatif kepada positif. 



credit to Newspaper Berita Harian


Yee!! dapat makan lala comel!!



Dah lama gilaaaa tak makan lala ni
Tak silap aku last makan pon masa zaman 
muda mudi dulu... (sekarang ni pon muda lagi..hihi)
Lala ni saiz kecil ja.. bleh masuk celah 
gigi ja tau.. (kalau gigi jarang leh la masuk..huhu)
Susah nak jumpa lala ni..kat kedah pon susah nak jumpa
Tak sangka plak aku jumpa kat pasar mlm umah aku.. area bukit sentosa rawang
Alang2 dah jumpa memang terus beli la.. sepinggan RM3
Lala ni hubby aku wat sup.. tumbuk bwg merah,putih & halia.
Pas tu masuk serai yg dah ketuk.. Air tarok suku ja coz lala ni akan keluarkan air
Garam pon takyah letak coz lala dah masin. kalau tak masin letak la sikit
Aku suka ratah ja lala ni..
Sedap jugak kalau buat sambal petai lala
Puas hati dapat makan setelah sekiannn lama lala ni menghilangkan diri..
^___^


Sebelum masak

Selepas masak



^_____^


Wednesday, October 17, 2012

GIVEAWAY : Love Collection by Jaja Sutera


Sayang-sayangku..
Jom kita join GA ni..
Arap-arap ada rezeki la..heee >_<
Klik banner kat bawah ni yer =)




Tag :


Tarikh tutup :
15 Disember 2012


^_____^





Tuesday, October 16, 2012

UPKAN FOLLOWERS SECARA MENDADAK



Salam..
Sebelum aku melangkah kaki keluar dari office ni
aku nak join dulu segmen ni =)
Segmen anjuran
macam biasa la ek.. klik banner kat bawah ni kalau nak join =)





Follower setakat ni



Tag :



Jemput join semua =)

^____^

Monday, October 15, 2012

Segmen Tambah Followers Laju Laju by IekaFarhana



Join segmen lagiii..
Kali ni aku join segmen anjuran blog


Sila klik banner kalau nak join =)


Follower :
418

Tag :

Tarikh tutup :
30 November 2012

^__^

^___^

Segmen: Tambah Follower Banyak-Banyak!!



Segmen anjuran blog
sayepunshukepinkjugak ^_^

Klik banner kalau nak join =)




Follower 416 =)



^______^


-
-
-


**hari mengadap fail =__=
**pagi2 dah kena hujan =__=
**pagi2 dah nampak mayat tepi highway..nasib baik polis dah tutup..
nampak kaki jer..walaupun nampak kaki jer darah aku tetap bderau..
jantung mcm nak luruh =___=

Friday, October 12, 2012

Header




Aku guna header ni buat sementara waktu
Kenapa dgn header aku?
Aku dah muak tengok :P
Sementara nak ada header baru aku guna header ni dulu
Nak header yg Lyssa buat?
klik SINI

Ok la..
Bye..
^___^



Wednesday, October 10, 2012

HALFEST 2012- EKSPO HALAL TERBESAR MALAYSIA 10-14 OKT 2012






JOM SERBU HALFEST!!


Untuk maklumat lanjut klik SINI


^_____^



Tuesday, October 9, 2012

SEGMEN : JOM BLOGWALKING



Nak join? klik banner yer =)


Tarikh tutup :
16 Oktober 2012

^_____^