BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam
1/2 biji kelapa
3 sudu besar kerisik
2 helai daun limau purut (dikoyak)
1 helai daun kunyit (dihiris halus)
Garam & gula secukup rasa
Air asam jawa (secukupnya)
BAHAN UNTUK DIKISAR :
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
3 batang serai (2 dikisar, 1 diketuk)
1/2 inci lengkuas
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
8 biji cili api
5 tangkai cili kering
CARA-CARA :
1. Bersihkan ayam & toskan
2. Masukkan semua bahan-bahan yang dikisar ke dalam kuali dan kacau sebati
3. Masukkan ayam & serai yg telah diketuk. Kacau sebati
4. Masukkan santan. Masak sehingga ayam lembut
dan kuahnya pekat
(api sederhana) - boleh tambah sedikit air kalau taknak kuah pekat
5. Masukkan kerisik, air asam jawa, gula, garam, daun limau purut &
daun kunyit dan kacau sebati.
6. Siap untuk dihidangkan - taburkan daun kunyit di atas rendang untuk hiasan.
*first time buat rendang ayam..
nasib baik jadi..dan paling penting hubby suka ^_^
puasa 1st hari tuh ibu masak rndang..fuhh:)
ReplyDeleterendang best..rasa mcm nk mkn lagi ^_^
Deleteyeayyyyyyyyy..berjaya...:)
ReplyDeletebjaya! heeheheee ^__^
Deletesedapnye...nak jgk la...
ReplyDeletetahniah berjaya masak. hihi~
ReplyDeleteselamat berpuasa ok ^__^