Wednesday, October 1, 2014

BeRaKHiR SuDaH TuGaSKu


Assalamualaikum
01/10/2014 hari terakhir aku berkhidmat di MARA
Mula berkhidmat pada 11 Ogos 2008
Setelah 6 tahun berkhidmat akhirnya aku membuat keputusan untuk berhenti kerja..
Lepas ni aku bergelar SURI RUMAH ^__^ hehee
Ohhh banyak kenangan aku di sini
Aku akan rindukan MARA
Aku akan rindukan kawan2
Aku akan rindukan Geng Mak Banang
Aku akan rindukan Sogo hihihi
Tak sabo nak bersama Mikhail setiap masa!
^__^

Tak sempat nak taip panjang2
Masa sangat mencemburui aku
Last menggunakan PC office utk taip entry ni huhuu

Ok lah...

SALAM SAYANG!!!
T____T


credit to google


BYE MARA!!!!!
BYE MAK BANANG!!!!!
=(


Wednesday, July 9, 2014

GiveAway Ramadhan Syawal by Jaja Sutera


Jom join GA lagi lagi lagi n lagii
huhuu

Klik banner =)


^____^



Ihya' Ramadhan - Giveaway By Ummudd80


Assalamualaikum..
Sekarang mood join GA.. 
Jangan marah blog aku penuh dgn GA hehee


Sila klik banner =)




Tarik Mula : 4 Julai 2014 
Tarikh Tutup : 21 Julai 2014
Tarikh Keputusan : 25 Julai 2014


^__^

Monday, July 7, 2014

JADUAL IMUNISASI ANAK =)



credit to FB KKM



Mikhail tinggal lagi 1 ja..18months!
^__^


GIVEAWAY DUIT RAYA GEMPAK 2014 BY AINAA ROSEBERRY


Sapa nak duit rayaaa
Meh join GA ni 
^___^


klik banner kat bawah ye



Tarikh tutup :
20 Julai 2014



GA Cash RAYA RM1000 by Emas Putih

Assalamualaikum

Jom ramai2 join GA ni ^__^


Klik banner kat bawah ni ye




Semoga ada rezeki kita 

^___^



Thursday, July 3, 2014

HIGHCHAIR MURAH DI IKEA =)



Assalamualaikum & Salam Ramadhan
Mummy2 daddy2 yang tengah mencari highchair murah boleh la p beli dekat
 IKEA Damansara
Harga memang murah!!
Harga sebelum ni RM49.90
Masa aku p minggu lepas RM39.90!!
Ada warna putih ja



No ni penting! senang nak p cari nanti

Sebelum pasang

Selepas pasang

Terus rasmi!! sorry seksi sikitt hihihi

Duduk tak sampai seminit dah nak bangun =__=

Hari pertama buka puasa =)

Doa tak abis baca lagi Mikhail dah aminnnn


Bagi aku puas hati beli highchair ni
Harga murah & kualiti pon ok

Kerusi ni memang penting!
Kesian Mikhail hari2 pusing2 ja kot meja makan
Bila nangis aku angkat letak kat riba
Sekarang ni duduk makan semeja dengan Abi Ummi =)
Buka puasa sama2 =)

TQ to blog Aku Jusiza
Aku dapat tau dari blog Jusiza la ^_^



Ada lagi satu yang murah

Puting botol Avent!!
RM25.50
Boleh beli dekat 99Speedmart
Kalau beli online lagi murah tapi + postage mahal jugak kan


Ok la
Babaii
^___^


Friday, June 27, 2014

TaKoYaKi!!



Dah lama tak makan takoyakiiii
Tiba2 teringin plak..
Nasib baik ada jual dekat area umah aku

Ambil pic dari kereta ja..tak nampak la full gerai tu huhuuu




Aku ambik octopus
Octopus sangatttt...sotong sudahh... hahaha
Ada 6 ketul dalam tu
Rasa sodappp.. Mikhail pon sukaa
Tapi tak leh makan banyak2..aku cepat muakk
RM5.50

Ayam, udang & telur RM4.50

Nanti nak try ayam plak
^__^


Lokasi : Bukit Sentosa, Rawang (Berdekatan dengan Petron Bukit Sentosa)


**apasal nampak serabut pic takoyaki tu +__+



**semangat p Sogo sempena members card..tapiii macam biasa laa..ramai ya ampunnn.. siap bersila kat lantaii.. tak kuasa la aku nak beraturrr..pas tu turun LG beli pampers Mikhail ja..balik keja kang kena p lagi dengan harapan orang dah tak ramaii..
Tapii kan kenapaaa orang lelaki sibuk shopping jugak?? Sibuk teman bini shopping.. 
Time solat Jumaat kot tuu.. sungguh aku yang rasa maluu T_T


Ok lah
Babaii



Wednesday, June 25, 2014

Segmen Blogwalking : Edisi Summer Break !!



Jomm join segmen pulak
^__^
Segmen dianjurkan oleh blog





Klik banner kat bawah ni yer!!


Jumlah follower : 557


^___^



300++ ReSePi & PaNDuaN LeNGKaP PeMaKaNaN AnaK


Assalamualaikum
Pama Karangkraf ada keluarkan majalah menarik untuk mummy2 sekalian!
300++ Resepi & Panduan Lengkp Pemakanan Anak!
Rasanya bulan lepas majalah ni dikeluarkan
Ada resepi anak dari 6 bulan - 18 bulan
Menarik!!
Cepat beli!!
RM14.50
^___^



Resepi ni aku paling suka..paling senang..hehehe


Lepas ni boleh la pelbagaikan makanan untuk Mikhail
Mesti Mikhail dah bosan makan bubur jaa T__T


Semangat nak buat telur hancur ni!! hehehee




Tuesday, June 24, 2014

TIP SIMPAN SUSU IBU


Info menarik untuk ibu2 dari PAMA!! =)

susu


Susu yang telah diperah perlu disimpan dengan baik di tempat yang selamat. Ibu-ibu yang menyusukan bayi perlu mengetahui cara terbaik menyimpan susu untuk si manja.
  1. Susu ibu segar seharusnya disimpan pada suhu bilik. Bagi suhu bilik di antara 27°C ke 32°C, jangka waktu 3 – 4 jam adalah had munasabah untuk menyimpan susu ibu perahan.

  1. Susu ibu selamat pada suhu 15°C untuk tempoh 24 jam berdasarkan kepada perkembangan minimum bakteria yang terkandung di dalam sampel kajiannya. Walau bagaimanapun, terdapat pek ais yang digunakan mampu menyimpan susu ibu pada suhu seperti di dalam peti ais iaitu 4°C. Oleh itu pastikan pek ais yang digunakan berkualiti.

  1. Kajian pemerahan susu ibu dengan sedikit pencemaran ketika pengepaman menunjukkan perkembangan bakteria adalah pada paras rendah dalam tempoh 72 jam. Malah, ia masih selamat selepas 4 – 8 hari didinginkan.

  1. Membeku susu ibu perahan (-4°C hingga -20°C) adalah selamat untuk sekurang-kurangnya tiga bulan. Vitamin A, E dan B, jumlah protein, lemak, enzim, laktosa, zink, immunoglobin, lysozyme dan laktoferin biasanya kekal apabila dibekukan. Susu ibu beku perlu disimpan di bahagian belakang peti sejuk beku untuk mengelakkan pemanasan semula akibat kekerapan membuka dan menutup peti sejuk. Jadi, semua bekas penyimpan susu ibu perlu ditutup rapat untuk mengelakkan pencemaran.

  1. Selepas bekas penyimpanan diisi dengan susu ibu, sedikit ruang perlu ada di bahagian atas bekas penyimpan untuk membenarkan ia mengembang ketika dibekukan. Semua bekas penyimpan susu ibu perlu dilabel dengan tarikh susu dipam. Nama anak perlu dilabel terutama jika anda membekalkan kepada pengasuh yang perlu memberi susu ibu perahan kepada ramai bayi lain. Biasanya bayi memerlukan 60 – 120ml setiap sesi penyusuan ketika berada di rumah pengasuh. Jadi, simpan susu ibu dalam stok 60 – 120ml setiap satu adalah cara mudah untuk mengelakkan pembaziran.

  1. Elakkan menambah susu ibu yang masih suam ke dalam susu yang telah dibeku. Ini bagi mengelakkan pemanasan semula susu yang telah dibekukan. Adalah lebih baik jika anda menyejukkan terlebih dahulu susu ibu yang baharu dipam sebelum dicampur bersama stok sedia ada.

Susu ibu yang disimpan mungkin berubah baud an rasa asalnya kerana aktiviti lipase (proses pemisahan lemak yang membantu proses penghadaman bayi terutamanya bayi pramatang). Ia tidak mendatangkan mudarat walaupun ada sesetengah bayi mungkin menolak susu berkenaan. 


CREDIT TO PAMA


Friday, June 20, 2014

KL SoGo - MeMBeRS DaY 27 & 28 JuNe 2014!!


Yeee!!! members day kembali!!
Tak sabaqnya nak p
Selalu tak excited pon coz orang ramaiii bebenoo
Kali ni excited sikit..nak beli barang si anak ja..
Peduli apa ramai ke takk..nak p jugak!! hahaha









pic credit to fb KL Sogo

Awal tahun ari tu dapat redeem RM60
Aku bukan kaki shopping sangat..tak banyak la point..huhuu



Members day lepas aku sempat beli stroller Mikhail ja
P pon malam..ada hal plak..tak sempat beli barang lain..

Hari Jumaat depan nak balas dendam!!
Nasib baik la selang 1 bangunan ja nak p Sogo
Stanby nak bersesak dengan lautan manusiaa T_T


Jom kesayangan2 sekalian!!!


(tapi aku ni tak suka orang ramai sangattt..selalunya aku p sogo tu tgk org ramai aku balik opis..malas nak bersesakkkk +_+ )


Be CaReFuL!!


credit to fb RahsiaHawa


Hati2 ye mummy2 daddy2 dan sesiapa saja!!
Kesian anak2 kita
Kadang2 aku pun pegang tgn Mikhail mcm tu :-(


Maafkan ummi sayang... :-( 
credit to google




Wednesday, June 18, 2014

AVeNT.... ToMMee TiPPee @__@


Assalamualaikum..

Nak citer pasal si anak je ni
huhuuu

Niat kat hati nak try botol susu baru untuk Mikhail
Bila dah ada niat.. Ummi pon beli la botol baru ituu..
Botol Tommee Tippee!! cute botol tuu..
Ummi excited beli online.. kat SINI
Ummi share dengan mmbe opis =)


3 botol 9oz RM56.90
murah gila!! tengok kat sogo 70 lebih



Tapi anak ummi tak excited ponn
Buat muka pelikk sambil usha botol tu
Pas tu masuk kat mulut.. tak isap.. gigit2 ja puting tuuu
=___=







Last skali Mikhail baling botol tuu +___+
Adoii...memilih betol la bdk ucuk nii


Try bagi lagi pon takmau jugakk.. kesian botol kena baling lagi..
huhuuu
Nasib baik buka 1 je botol.. lagi 2 aku jual kat mmbe opis 1 RM19.00



Kembali ke Avent


minum susu dengan hati senang la tuuww =)


Murah jugak barang2 kat website aku beli tu
puting avent natural baru 22.90!!
kalau sogo 31.90!!
^_^



Ok la..
masa untuk balik rumah..suami tercinta dah nak sampai!
Babaiii
^___^


Friday, June 6, 2014

BuaH KoNeN!!


Assalamualaikumm



Nak nangis ja dapat makan konen!!
Orang kedah panggil konen..orang negeri lain panggil kuini kot
Dah lama tak makan buah ni
Kat kampung dulu dengaq buah konen jatuh atas bumbung rumah.. 
terus lari keluar p kutip
Rindunya saat tuuu :-(
Ni pon nasib abang aku bagi..
Serius sedapp.. masak elok ja..rasa manis masam2 sikit
Melelehh :-P

Rindunya kat kampunggg!!!
Tak sabaq nak balik raya nantii
Rindu ayah rindu mak rindu suasana kampungkuu =(


Hukhuk
Bye


Tuesday, June 3, 2014

GiVeAWaY TuNai RM500 By SyuHaDaBaHaRuDiN.CoM


Assalamualaikum..

Join GA lagiii...lagii...lagii...
Huhuuuu





Klik banner kat bawah ni yer






Jangan tunggu lagii
Cepat join!!
Heheee





GiVeaWaY CaSh RM350 by Emas PuTih


Assalamualaikum


Sejak tahun lepas aku jarang update blog 
Tak tau la pasaipa malas sangat =__=
Tapi itu dulu!! 
Mood rajin kini kembali!! 
Tora datang lagi!! Tetibaa @__@
Hehhehh
Sejak dua menjak ni ja aku dah mula belek blog ni
Mudah mudahan blog aku tak sunyi lagi..huhuu
Ok stop setakat tu dulu


Tujuan sebenar nak join GA
Jom la join skali..kot2 ada rezeki kita 
^______^


Klik banner kat bawah ni 


Hadiah :
Wang Tunai RM50 x 7 Pemenang


Tarikh tutup :
14 Jun 2014






Babaii




Wednesday, May 28, 2014

Giveaway RM300 By Blog Pancing Elih


Assalamualaikum

Abang2... Kakak2.... Adik2....
Jom join GA ni!!
^___^

Klik banner


Syarat-syarat penyertaan:
  1. Mestilah mempunyai blog/website dan akaun Google+.
Tugasanya tersangatlah mudah, nak join sila ikuti langkah-langkah dibawah ini:
  1. Buat satu entry bebas yang bertajuk "Giveaway RM300 By Blog Pancing Elih".
  2. Follow blog ini dan Follow Google+ saya. 
  3. Letakkan banner giveaway diatas. Dan, link kan ke entry ini. 
  4. Jangan lupa tinggalkan link entry anda di ruangan komen dibawah.
Pemilihan pemenang:

Pemilihan pemenang akan ditentukan 100% oleh uncle Random.org. So, kebarangkalian untuk anda semua menang adalah adil dan saksama.

Hadiah-Hadiah Giveaway:

Hadiah-hadiah yang bakal dimenangi adalah seperti berikut;
  • Tempat Pertama: 1 X RM100
  • Tempat Kedua: 1 X RM60
  • Tempat Ketiga: 1 X RM40
  • Hadiah Saguhati: 5 X RM20


Tarikh tutup : 4 Jun 2014



Mai ramai2 meriahkan GA ni ^__^



Friday, May 23, 2014

Mini GA Cash RM50 by Emas Putih #part3



Dah lama tak join GA
Jom cuba nasib!! mana tau ada rezeki ^_^

Nak join klik banner yer ^_^



Hari ni last!!
cepat2 join!!
^______^



Thursday, May 8, 2014

PETUA BANYAKKAN SUSU BADAN




Di samping memberi perhatian khusus terhadap teknik dan amalan asas penyusuan yang betul, anda mampu menambah penghasilan susu dengan mengambil makanan tertentu yang semula jadi, murah dan mudah didapati. Berikut adalah bahan-bahan alami yang anda perlukan

Kacang soya
Berbanding susu segar ataupun minuman jenis lain, kacang soya aadlah minuman terbaik yang banyak membantu andamenambah susu ibu. Paling bagus sekiranya susu soya tersebut dihasilkan sendiri kerana susu soya sudah semestinya bebas daripada kandungan bahan pengawet. Jika tidak berkesempatan membuat soya sendiri, minumlah susu soya organik.

Barli
Selain enak dijadikan minuman untuk menyejukkan badan ketika di musim panas, bijirin ini turut memainkan peranan penting dalam merangsang penghasilan susu. Untuk itu, anda hanya perlu memasak barli sehingga kembang dan menjadikannya sebagai minuman sama ada dihidangkan secara suam mahupun sejuk.

Oat
Bijirin ini terkenal sebagai bahan yang boleh menurunkan paras kolestrol dalam darah. Selain daripada itu, oat juga boleh menambah susu ibu. Paling mudah, anda boleh menikmati hidangan oat setiap pagi dengan menggunakan oat segera. Untuk menambah kelazatannya, anda boleh mencampurkan oat bersama susu, madu atau buah-buahan segar.

Lobak
Apa sahaja jenis lobak diyakini boleh menambah penghasilan susu ibu. Tidak kira sama ada lobak putih mahupun merah. Walaubagaimana pun, lobak putih dipercayai lebih bagus dalam merangsang penghasilan susu anda. Lobak putih boleh digunakan dalam hidangan sup manakala lobak merah pula boleh dijadikan hidangan salad yang berkhasiat.

Betik muda
Kebanyakkan orang tua mengesyorkan ibu yang mahu menyusukan anaknya supaya makan lebih banyak betik muda. Amalan ini baik kerana betik muda sememangnya berhasil dalam menambahkan penghasilan susu ibu. Biasanya, betik muda dijadikan sup dan dimakan bersama nasi.

Halba
Rempah ini biasanya digunakan dalam masakan kari. Bagi memperoleh khasiatnya, anda perlu mencuci halba terlebih dahulu, keringkan dan simpan di dalam bekas yang bertutup. Anda perlu makan sesudu kecil halba setiap hari. Ada yang gemar merendam halba di dalam air panas selama 15 minit sebelum meminumnya. Malah ada juga yang menelan terus halba tersebut.

Buah kurma
Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi membentuk susu ibu. Bagi ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, dengan memakannya dapat galakkan pertambahan kandungan susu.

Jantung pisang
Amalkan makan jantung pisang celur. Jantung pisang yang dicelur enak dimakan dengan sambal belacan. Bukan sahaja sedap malah jantung pisang membantu menambah susu ibu.

Jintan
Orang melayu dahulu kala memanfaatkan pelbagai jenis tumbuhan sebagai ubat-ubatan. Ini termasuklah jintan manis dan jintan putih. Kedua-dua jenis rempah ini didapati dapat menambah pengeluaran susu bagi sesetengah ibu. Untuk memperoleh kebaikkannya, anda perlu menggunakan rempah-rempah ini dalam kebanyakan menu makanan seharian.




CREDIT TO MINGGUAN WANITA



CaMeRoN HiGHLaNDS ^_^

Cameron Hinghland lagii.. 
^__^
Bulan 12 ari tu dah p..tapi xrajin update kt blog T_T
P la bapa kali pon aku tak pernah jemu
Masalah aku sekarang ni tak rajin tangkap gambo dah
Ni ja gambo yg ada T__T


Mak..Abi & Mikhail sayang!!









Ntah apa masalah en.suamiku ituu..nak nyorok2 muka




Banyak dessert dekat Big Red Strawberry Farm
Aku beli ni jer..dah terlebih kenyang makan nasi..
RM6.90



Bagi makan ice cream gini la rupenyee.. berkerut muka..hihihi

Sebelum balik lepak minum tea..ni wajib!!
Ni dekat Cameron Vally Tea House
Ladang tea pon aku x ambik gambo..sadis betull
Nampak sangat mmg malas bergambo2 bagai ni

Abi..nanti kita p lagi ekkk
Nak tangkap gamba banyak2
T___T


ok la
byee
^__^